75-jarig Jubileum Studiekern Corrosie – Presentaties en foto’s

Op donderdag 12 oktober 2023 vierde de Studiekern Corrosie het 75-jarig jublieum in de De Oude Bibliotheek in Delft. Ruim veertig leden van de Studiekern Corrosie, PhD-studenten en andere belangstellenden, waren hierbij aanwezig.

Het volledige programma is hier nog te lezen (Pdf bestand).
Presentaties zijn door de sprekers beschikbaar gesteld en hieronder te downloaden.

Het bestuur van de Studiekern had voor deze gelegenheid een programma samengesteld met een aantal inhoudelijke lezingen. Daarnaast was er genoeg gelegenheid om bij te praten en te netwerken, onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes uit het bedrijfsrestaurant van De Oude Bibliotheek.

Sprekers en presentaties

Herman Terryn, Professor Corrosion Technology & Electrochemistry, Vrije Universiteit Brussel & TU Delft
Titel: Different routes and bottlenecks to predict better corrosion of metals

Abstract
Despite all huge efforts in research, many corrosion assessments are still performed by means of experiments, combining accelerated and field testing. The limitation of the accelerated tests is that conditions are different than the real environment, and that there is no proven relationship between accelerated laboratory tests and field performance data. The limitation of field testing is that it takes several years (5 to 10 years). For this reason, we develop novel research approaches and modelling to enable the prediction of durability and estimated lifetime of (organic coated) metals under long-term environmental ageing and corrosion conditions.

Arjen Reinders, Principal Metallurgy & Welding Engineer, McDermott, & Johan van Malsen, Manager Materials, Corrosion and Welding, McDermott
Titel: Groene Waterstof – Uitdagingen voor Materiaalselectie

Abstract
Waterstof wordt alom gezien als een belangrijke component in het vergroenen van de wereldwijde energiemix. Waterstof in de vorm van water is in grote hoeveelheden aanwezig op aarde maar om het in pure vorm te verkrijgen is een energie-intensief proces nodig. De verschillende manieren om waterstof te produceren hebben allemaal hun eigen ‘kleur’, al naar gelang hoe milieubelastend ze zijn. We nemen kort de verschillende kleuren waterstof door, waarna we ons zullen focussen op het groenewaterstofproces op basis van een Proton Exchange Membrane (PEM).
Ondanks dat waterstof op materiaalkundig gebied absoluut niet nieuw is, zijn er toch een aantal materiaal- en corrosie-uitdagingen te benoemen die gerelateerd zijn aan het industriële proces van waterstofproductie. In deze presentatie gaan we in op de materiaal- en corrosievraagstukken die we bij McDermott in recente projecten zijn tegen gekomen.

Erik Schuring, Lead Researcher Energy & Materials Transition, TNO-EMT / Bestuurslid Bond van Materialenkennis, Sectie Metalen
Titel: De Bond voor Materialenkennis, en de secties en verenigingen

Can Özkan, PhD Student Self Healing Coatings for Corrosion Protection, TU Delft
Titel: Machine learning and ‘small’ data for hexavalent-chromium-free corrosion inhibition of airplanes

Abstract
Academia and industry are still assessing environmentally-friendly and sustainable alternatives to hexavalent chromium: the carcinogenic, mutagenic, reprotoxic, but also the top-performing corrosion inhibitor. High-throughput experimental setups and machine learning models show promise in guiding the hunt for the novel organic corrosion inhibitor discovery, which was limited with previous methods. TUD is trying to create a proof of concept for this hunt, which combines conventional electrochemical methods with machine learning approaches. Recent advances and lessons learned on the way will be the topic of this talk.

Elsemiek Croese, Microbial Analysis
Titel: Microbiologisch geïnduceerde corrosie (MIC): van mythe tot erkend schadebeeld

Abstract
Je ziet ze niet, maar ze zijn er zeker: micro-organismen die corrosie veroorzaken. In de afgelopen 20 jaar hebben er grote ontwikkelingen plaatsgevonden in de kennis over MIC. Elsemiek Croese, PhD, zal haar ervaring delen als MIC-expert: van haar jaren in de wetenschap, gevolgd door haar ervaring in de industrie. Ze zal hierbij specifiek ingaan op de ontwikkelingen die nodig zijn om beter grip te krijgen op materiaalaantasting onder invloed van micro-organismen.

Website Studiekern Corrosie (BvM)
http://www.studiekern-corrosie.nl/

Deel dit bericht: