Prof. dr. Jeff De Hosson: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Burgemeester Koos Wiersma reikt de onderscheiding uit aan Jeff de Hosson

Vrijdag 29 maart werdprof. dr. J. Th. M. De Hosson koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier decoreerde hem in de Aula van het Academiegebouw, na afloop van zijn afscheidsrede.

Jeff Th. M. De Hosson (Utrecht, 1950), hoogleraar Technische Natuurkunde op het gebied van Materiaalkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft zich vier decennia lang op voortreffelijke, exemplaire wijze ingezet voor innovatief technisch-wetenschappelijk onderzoek, bestuurlijke activiteiten en onderwijs. Op de uitzonderlijk jonge leeftijd van 27 jaar werd hij door de Kroon benoemd tot hoogleraar. Tijdens zijn zeer productieve loopbaan hebben zijn wetenschappelijke prestaties op het gebied van de fysische materiaalkunde geleid tot tal van grote maatschappelijk-relevante doorbraken.  

Gedurende zijn 41-jarige loopbaan heeft De Hosson zich ontwikkeld tot een gerenommeerde wereldleider op het gebied van de fysische materiaalkunde. Zijn wetenschappelijke prestaties worden internationaal veelvuldig geprezen en beschreven in tal van toonaangevende academische tijdschriften. De impact van zijn werk en zijn innovatieve ideeën op het gebied van hoog-vermogende lasers zijn internationaal onomstreden. 

Op zijn vakgebied behoort hij tot de beste drie wetenschappers van de wereld. Van meet af aan heeft hij zich gericht op onderzoek naar materialen die ook van belang zijn voor de industrie en de samenleving. Zo voelde hij uitermate goed aan waaraan de industrie behoefte heeft op het gebied van de materiaalkunde. Vaak was hij een voorloper, bijvoorbeeld op het gebied van het tegenwoordig zo populaire 3D-printen. Zijn groep binnen het Zernike Institute for Advanced Materials werkt al dertig jaar aan het opbrengen van hoogwaardige en complexe materialen op substraten door middel van lasertechnologie.