Tim Duerinck wint Henry van de Velde Awards met strijkinstrumenten uit vlas

Henry van de Velde Awards 2021

Stem nu mee voor de publieksprijs 2021

Tim Duerinck, PhD-onderzoeker bij Universiteit Gent, heeft met zijn strijkinstrumenten uit vlas de Henry van de Velde Awards 2021 gewonnen. De awards gelden als de belangrijkste designprijzen in België en worden uitgereikt door Flanders DC. In totaal zijn er jaarlijks 17 Henry van de Velde Award-winnaars in 12 verschillende categorieën. Hoewel, slechts één van hen kan de Henry van de Velde Public Choice Award 2021 winnen en jij bepaalt mee. Stem nu op Tim Duerinck. Waarom? Zijn innovatieve strijkinstrumenten uit vlas reiken nieuwe klanken en toepassingsmogelijkheden aan voor duurzame lokale materialen enerzijds, en voor het ambacht van hun makers anderzijds. Stemmen kan tot 18 december 2020.

Een strijkinstrument hoeft niet langer enkel uit hout gemaakt te zijn. Dat is de verdienste van Tim Duerinck, PhD-onderzoeker in de kunst gefinancierd door het FWO met als onderwerp alternatieve materialen voor strijkinstrumenten aan de Universiteit Gent/ HoGent/ KASK & Conservatorium Gent. Door de eeuwenoude ambacht ‘vioolbouw’ te combineren met hoogtechnologische materialen en productietechnieken, slaagde de onderzoeker erin deze innovatieve instrumenten te ontwikkelen. Innovatief kan je ze zeker noemen: de instrumenten doen dromen over nieuwe klanken en bieden bovendien nieuwe toepassingsmogelijkheden voor zowel duurzame lokale materialen, als voor het ambacht van instrumentenmakers. Vlas is namelijk een ambachtelijk materiaal met een lokale geschiedenis in Vlaanderen en wanneer het tot hoogtechnologische vlasvezel wordt verwerkt, is het bovendien ijzersterk en ultralicht. Laat dat nu net zijn wat strijkinstrumenten nodig hebben: het ijzersterke materiaal maakt de instrumenten minder kwetsbaar dan klassieke houten instrumenten.

De strijkinstrumenten uit vlasvezel zijn innovatief, maar hebben daarnaast ook heel wat voordelen: ze behoeven minder onderhoud, zijn meer bestand tegen de tijd en kunnen beter tegen temperatuurschommelingen of vochtigheid. Dit maakt de instrumenten op lange termijn goedkoper en voor muzikanten, zowel binnen als buiten, altijd betrouwbaar. Ook op vlak van de klank hoeven de instrumenten niet in te boeten, want een viool met een klankblad uit vlasvezel werd door experten uitgekozen tot favoriet tijdens wetenschappelijke luisterproeven. Tim Duerinck maakt zijn instrumenten volledig met de hand zodat andere instrumentenbouwers de productiemethode eenvoudig kunnen navolgen. Zijn werk werd onlangs bekroond met de Crafts by Bokrijk Award 2021.

Dat Tim Duerinck de award wist te bemachtigen, is een mooie verdienste. De Henry van de Velde Awards, uitgereikt door Flanders DC, staan namelijk bekend als de belangrijkste designprijzen in België. Ontwerpers, designbedrijven, organisaties of opdrachtgevers kunnen hun recente producten, diensten of projecten inschrijven om kans te maken op de prestigieuze prijs. Aangezien design een breed begrip is, worden de awards opgesplitst in twaalf verschillende categorieën: Business Innovation, Consumer, Crafts by Bokrijk, Digital Product, Graphic Design & Communication, Climate Challenge, Habitat, Lifetime Achievement, Young Talent, Company en OVAM Ecodesign Gold Awards. De laatste categorie is de Henry van de Velde Public Choice Award, waarbij het publiek via een online stemming hun favoriete product uitkiest. Dat betekent dat ook jij kan stemmen: stem op Tim Duerinck en help hem mee aan deze mooie erkenning.

Samengevat: waarom stemmen op Tim Duerinck?

Tim Duerinck bouwde 5 identieke violen met elk een klankblad uit een ander materiaal. Eentje met een traditioneel klankblad uit dennenhout en vier andere met composietmaterialen (kunststof op verschillende manieren gecombineerd met vlas- of koolstofvezel).

Vioolbouw en vlasvezel blijkt een match made in heaven. Waarom? Hij slaagde erin:

  • sterke innovatieve strijkinstrumenten uit vlas met heel wat voordelen te ontwikkelen;
  • de viool uit vlas net zo goed te laten klinken als een houten viool;
  • vlasvezel op de kaart te zetten als ecologisch alternatief voor andere composietmaterialen.

Ook overtuigd van de meerwaarde van deze innovatieve instrumenten? Stem mee