Bijeenkomst Vereniging voor Warmtebehandelingstechniek (en ALV) – 2 juni

Onderwerp: Selectief opkolen en nitreren: Stand van zaken
Locatie: E10 Hoeve, Brecht
Datum: 2 juni 2022
Tijdstip: 17:00 – 21:30 uur (incl. diner en ALV)
Programma, deelnamekosten en praktische informatie (Pdf bestand)

Om uiteenlopende redenen mogen bepaalde zones van een product soms niet opgekoold of genitreerd worden. Daarom is het nodig dat deze zones afgeschemd worden van de reactieve ovenatmosfeer. Hiervoor bestaan meerdere mogelijkheden, en er zijn bovendien ontwikkelingen op dit vlak. Het is goed om eens te kijken wat de stand van zaken is op dit gebied.

We zullen dit voor de twee meest gebruikte afschemtechnieken bekijken:

 • het gebruik van stop-off pasta’s
 • het gebruik van electrolytisch aangebrachte deklagen

De voordrachten worden gehouden door sprekers met een ruime ervaring op dit domein:

 • Manfred Behnke, Technical Director Nüssle GmbH & Co. KG (Nagold, Germany)
  Modern stop-off paints for Carburising and Nitriding

  Abstract
  If steel components are carburised, carbonitrided or nitrided, ionitrided or vacuum carburised according to one of the many different technologies which are meanwhile used for steel hardening, it is in many cases required to leave some areas of the workpiece unhardened for later machining, turning, drilling, broaching, coldforming, laser or electronic beam welding. For more than 60 years, protective paints have been successfully used to protect heat treated steel parts locally from carbon and nitrogen pickup by providing a gas tight layer on the surface of the workpiece. In other cases that technology is applied to prevent parts from decarburisation, oxidation and scaling during heat treatment.

  This presentation describes the most commonly used protective paints for all kinds of carburising and nitriding processes with particular emphasis on newly developed water base products considering and redeeming present requirements in regard to health and safety as well as environmental regulations. Moreover, this report will give some information on the major industries where protective paints are used successfully, and state-of-the-art automatic / semi-automatic equipment is shown to achieve this in a safe and economic way.
 • Peter Praet, Kwaliteits Manager BMT Aerospace International nv. BMT Eurair nv. (Oostkamp, Belgium)
  Elektrolytisch aangebrachte afscherming voor warmtebehandeling

  Abstract

  Voor warmtebehandeling van componenten zijn er op tekening soms zones afgebakend waarbinnen opkoling of nitreren effectief moet gebeuren met bepaalde diepte, zones die optioneel zijn, en zones waar opkoling of nitreren verboden is. Eventueel moeten onderdelen bij gloeien beschermd worden tegen oxidatie of ontkoling. Om dit doel te bereiken zijn verschillende maskeringstechnieken mogelijk. Elektrolytische afscherming wordt algemeen beschouwd als de beste methode voor bescherming van onderdelen, maar ook als de duurste.

  Bij BMT Aerospace bleek copper plating mits een geschikt product ontwerp en geoptimaliseerde afwerkingsmethode toch de meest kostenefficiënte en kwalitatief beste oplossing. Bovenop de ingebouwde kwaliteitscontroles in het plating proces is algemene procesbeheersing hierbij belangrijk om vervelende kwaliteitsproblemen te voorkomen.

Het bestuur van de VWT nodigt zijn leden en overige geïnteresseerden van harte uit voor deze bijeenkomst.
Het volledige programma zal spoedig volgen.

Namens het VWT-bestuur, Bernard Vandewiele (voorzitter)

Deel dit bericht: